1- اُتیسم چیست؟
اتیسم اختلالی عصب - رشدی است که در سه سال اول زندگی کودک نمایان میشود. مهم ترین علائم آن نقص در برقراری ارتباط، مشکل در تعاملات اجتماعی، وجود الگوهای محدود و تکراری در رفتار، علائق و فعالیت ها است. نشانههای اختلال طیف اتیسم عموماً در سال سه زندگی قابلتشخیص هستند؛ اما اگر کودک در سطح بالاتری بوده و به همسالان غیر اتیسم خود شبیهتر باشد، این علائم ممکن است دیرتر شناسایی شوند. باید توجه داشت که اگر کودک دچار تأخیرهای رشدی شدید باشد؛ قبل از 18 ماهگی نیز این اختلال قابلتشخیص خواهد بود. نشانه های این اختلال نباید بر اثر وضعیت پزشكی يا عصب شناختی ديگری (مانند اختلالات متابولیک و سوخت و ساز و ...) یا به علت محدوديت توانايی فرد در حوزه ساختار کلمه و دستور زبان ايجاد شده باشند.
بازگشت به بالا
دانلود فایل PDF تعریف اُتیسم
2- چرا به اُتیسم "اختلال طیف اُتیسم" می گویند؟
اختلال اُتیسم یک طیف (پیوستار) است که در این طیف در یک سر آن افرادی با عملکردی نزدیک به افراد عادی و در سر دیگر آن افراد با علائم شدید اُتیسم وجود دارند. بنابراین در طول این طیف افراد با هر شدت از علائم این اختلال قابل یافت است. بود یا نبود اختلال اُتیسم به صورت همه یا هیچ نیست و هر شدت از علائم ممکن است در افراد وجود داشته باشد.
بازگشت به بالا

دانلود فایل PDF اختلال طیف اُتیسم
3- میزان شیوع اختلال طیف اُتیسم چقدر است؟
میزان شیوع اختلال طیف اُتیسم 1 در هر 68 کودک زنده گزارش شده است و میزان شیوع این اختلال در پسران بیشتر از دختران است. در ایران متاسفانه آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد اما انتظار می رود که میزان شیوع در کشور ما نیز همسو با آمار جهانی 1 در هر 68 کودک باشد.
بازگشت به بالا
4- اختلال طیف اُتیسم از چه سنی قابل تشخیص است؟
نشانه های اختلال طیف اُتیسم عموماً در سال سوم زندگی قابلتشخیص هستند؛ اما اگر علائم کم تر هویدا باشند پس از سه سالگی و اگر تأخیرهای رشدی شدید باشد؛ قبل از 18 ماهگی نیز این اختلال قابل تشخیص خواهد بود.
بازگشت به بالا
5- علت اختلال طیف اتیسم چیست؟
دانشمندان تاکنون به طور قطعی نتوانسته اند علت بروز اختلال طیف اُتیسم را به طور دقیق کشف کنند. هرچند آنها بهطور پراکنده گزارش کرده اند که عوامل متعددی مانند عوامل ژنتیکی، وراثت، آلودگی هوا، سبک زندگی و ... می توانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند.
بازگشت به بالا
6- نوزاد دارای اختلال طیف اُتیسم چه علائمی دارد؟
نوزاد دارای این اختلال چندی پس از تولد متفاوت از سایر نوزادان به نظر می رسد. والدین معمولاً اولین کسانی هستند که متوجه تفاوت فرزندشان با سایر کودکان میشوند. در ابتدا ممکن است والدین عدم پاسخگويي كودك به محیط اطرافش را به ناشنوايي او نسبت دهند؛ اما گاهي متوجه میشوند كه فرزندشان مشکل شنوایی نداشته اما مانند ساير كودكان همسنش نیز قادر به پاسخدهی نيست. در این زمان بهتر است والدین به متخصص كودك يا متخصص بالینیای كه درزمینهٔ اختلالات دوران کودکی تجربه دارد، مراجعه میکنند. باید توجه داشت که اتیسم تاکنون درمان مشخصی نداشته است و هر خانوادهای در هر طبقهی اجتماعی و اقتصادی میتوانند فرزندی دارای اتیسم داشته باشند. برخی از رفتارهایی که میتواند در سه سال اول باعث ایجاد شک و تردید در والدین شود به شرح زیر است:
- علاقهمندی به وسایلی که میچرخند ( همانند: ماشین لباسشویی، پنکه، هواکش و ...)
- عدم تکلم در سنی که باید تکلم داشته باشد
بازگشت به بالا
7- در صورت مشکوك بودن به رفتار کودك باید چه اقداماتی انجام داد؟
بهترین اقدام ممکن این است که والدین کودك خود را نزد یک روانشناس متخصص کودک یا روانپزشک اطفال ببرند. پر واضح است که هر روانشناسی با هر گرایش تخصصی قادر نخواهد بود که اختلال اُتیسم را بهخوبی تشخیص دهد و تجویزات مناسبی برای آن داشته باشد؛ بنابراین در چنین مواردي حتماً باید کودك را یک روانشناس متخصص و با تجربه بهدقت مورد مشاهده و ارزیابی قرار دهد.
بازگشت به بالا
8- آیا داروی خاصی برای درمان اختلال طیف اُتیسم وجود دارد؟
خیر، هیچ دارویی براي درمان قطعی اختلال طیف اُتیسم وجود ندارد و داروها بیشتر نشانههای جانبی این اختلال را کاهش می دهند.
بازگشت به بالا
9- اختلال طیف اُتیسم چگونه درمان می شود؟
والدین باید بدانند که "هیچ دارویی براي درمان اختلال طیف اتیسم وجود ندارد" و داروها فقط نشانههای جانبی این اختلال را کاهش میدهند. در جواب این سؤال که "اختلال اتیسم چگونه باید درمان شود؟" می توان گفت: هرگونه اقدامی که منجر به بهبودی و یا حتی جلوگیری از وخیمتر شدن علائم و نشانههای کودك گردد، بهنوعی درمان بهحساب میآید. بر اساس این تعریف، کودك دارای اختلال طیف اتیسم بعد از ارزیابی همهجانبه، باید مجموعهای از خدمات آموزشی و توانبخشی را دریافت کند. این کودكان نیازمند آموزشهای لازم درزمینه های رفتاردرمانی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، آموزش مهارت¬هاي اجتماعی و آموزش و مشاوره با والدین و ... میباشند. ازجمله رویکردهای درمانی موجود برای بهبود شرایط و کاهش نشانگان اختلال طیف اتیسم می توان به ABA یا تحلیل رفتار کاربردی، PRT یا درمان پاسخ محور، PECS یا سیستم ارتباطی مبادله تصویر و ... اشاره کرد. اما نکته مهم این است که مداخلات باید برای کودك، والدین، همسالان، مراکز آموزشی و ... صورت گیرد و ارزیابی و آموزش تیمی و همهجانبه ضروری است.
بازگشت به بالا

دانلود فایل PDF پرسشهای متداول